De-mantelzorg-winkel

Volkelseweg 2
5405 NA Uden
0413 - 33 47 80

header-afbeelding
Sitemap
 Home / Mantelzorger / Mantelzorg = Familiezorg
Printen
Grote letters

Mantelzorg = Familiezorg

 

Het is al vanaf groep acht dat mama ziek is. Papa is werken en ik moet helpen, want mijn zusjes zijn nog klein. Maar dat kan ik wel; boodschappen, afwassen, oppassen, stofzuigen. Dat is niet erg. Maar als ik wil voetballen dan moet ik ineens iets van mama en dan baal ik ervan dat ze ziek is. Naar school gaan vind ik leuk. Ik wil gewoon leren, met mijn vrienden zijn, lol trappen in de klas.

Eigenlijk zou ik mama en papa willen vragen

of het niet altijd hoeft, om te helpen.

Wesley, 13 jaar

 

Eén ziek, allemaal een beetje ziek…

In elke familie kan iemand ziek worden. Dit overkomt dan de gehele familie: veel draait om de aandoening, de handicap, de ziekte plus alle zorg daaromheen. Het gewone leven raakt achterop. Werk en school, emoties en behoeften komen in de knel. Weinig tijd voor hobby’s, vrienden en ontspanning. Dat mag gezien de omstandigheden logisch zijn, maar als het langer duurt, valt dit zwaar.

 

Het Familiegesprek

Mantelzorg overkomt u en uw familie. U doet het als vanzelfsprekend, vaak met meerdere leden van de familie. Maar omdat ook het leven met elkaar verandert, is het goed om hierover met elkaar te praten. Een gesprek met de familie, een familiegesprek dus. Over wat de ziekte voor een ieder betekent, hoe het voelt, wat het betekent voor het werk buitenshuis, de school, de hobby.

 

Door de ziekte van moeder en de leeftijd van vader kwamen wij kinderen ongewild tegenover elkaar

 te staan. Mijn zus en ik deden heel veel, de anderen weinig. Het familiegesprek veranderde dat. Geen

welles-nietes maar samen voor hetzelfde.

Met de nieuwe taakverdeling is iedereen tevreden.

Prettig is bovendien dat we weer kunnen praten over

andere dingen dan ziek zijn en zorgen.

Peter, 28 jaar

 

Hoe werkt het Familiegesprek?

Wij weten dat het voor families vaak moeilijk is om over de ziekte en de gevolgen ervan met elkaar te praten. Maar de ervaring leert ons dat het Familiegesprek opluchting geeft. Omdat iedereen heeft kunnen vertellen en er samen is besproken welke zorg nodig is en hoe deze gegeven gaat worden.

Bij het Familiegesprek zitten alle betrokken familieleden en -als het kan- degene die zorg krijgt met elkaar aan tafel. Met hulp van een consulent komt iedereen aan het woord en worden alle onderwerpen en emoties besproken. En de zorg wordt met elkaar geregeld. Het is daarna weer mogelijk om op een prettige manier samen te wonen, te leven, familie te zijn.